• Myönteisempi näkökulma elämääsi

 • info(ät)positiveplanet.eu.

 • Ihminen toimii tehokkaimmin, kun hänellä on mielessä positiivinen, konkreettinen tavoite. Näin sanoo paitsi ratkaisukeskeinen valmennus- ja terapiaperinne, myös psykologinen tavoitteenasettelun tutkimus. Myönteinen tavoite auttaa mieltä toimimaan luovasti ja tuo toivoa ja motivaatiota.

  On helpompi mennä kohti jotakin kuin poispäin jostakin. Silloin mielen kieltämismekanismit eivät käynnisty ja aivot työskentelevät luovemmin ja kokonaisvaltaisemmin. Yhteistyökin on paljon helpompaa, kun puhutaan siitä, mitä tahdotaan saada eikä siitä, mitä ei tahdota. Ihmismieli on evoluutiossa kehittynyt tahtomaan asioita ja kulkemaan niitä kohden. Siksi leikkaaminen ja säästäminen on meille vaikeaa. Mutta onneksi voimme muuttaa näkökulmaa!

  Ratkaisukeskeisyyttä tarvitaan nyt apuna ratkaisemaan ihmisen historiaan suurinta ongelmaa – ilmastonmuutosta. Jotta mielemme toimisi parhaiten, eikä lamaantuisi täysin, meidän on muotoiltava ongelmasta tavoite, jolla on myönteistä kaikua. Ongelma ei tällöin katoa, mutta näkökulman muutoksella voimme tehokkaammin käsitellä samaa asiaa. Minun mielestäni hyvä tavoite olisi ekologinen jälleenrakennus. Käsite ei ole omani, vaan lainaan sitä kuultuani siitä Bios-tutkimusyksikön Tero Toivasta ja Paavo Järvensivua Vaikutus tuntematon – ilmastoseminaarissa. Heidän mukaansa ekologinen jälleenrakennus on vastaava urakka kuin maailmansotien jälkeinen jälleenrakennus, aikaikkuna vain on hurjasti lyhyempi.

  Maailmansodat olivat suuri tragedia. Ne ravistelivat ihmiskuntaa, mutta myös toivat mahdollisuuden uuteen kauteen, jolloin tasa-arvo ja hyvinvointi lisääntyivät ainakin länsimaissa valtavasti. Jällenrakennus toi ihmisille töitä ja toi heidät yhteen traumaattisen sodan jälkeen. Suomi oli yksi jälleenrakennuksen menestyjistä – me loimme sotien jälkeen yhden maailman johtavista hyvinvointiyhteiskunnista monine instituutioineen.

  Toivasen ja Järvensivun mukaan työtä ei tule ekologisen jällenrakennuksen ajasta puuttumaan, vaikka tällä pelotellaan. Meidän tarvitsee nimittäin rakentaa tai korjata hiilivapaaksi liki kaikki: liikkumistavat, rakennukset, ruokahuolto jne. Monia näistä asioista eivät robotit voi korvata, sillä ne pitää tehdä luovasti ja paikanpäällä. Myös ekologinen viljely on enemmän ihmistyövoimaa hyödyntävää kuin suurilla koneilla tapahtuvaa.

  Ekologinen jälleenrakennus on yhteinen tavoitteemme. Se koskee jokaista tällä pallolla elävää ihmistä, ja jokainen voi siihen ottaa osaa. Me tarvitsemme jokaisen mukaan, jotta voisimme toteuttaa kaiken hyvin nopeasti.

  Ratkaisukeskeisyys kehottaa tutkimaan visiota hyvin tarkasti, kuin se olisi totta jo tänään. Millaista elämä on, kun jällenrakennamme? Mitä sinä teet? Mitä työpaikkasi tekee? Mitä yrityksesi tekee? Mitä kansanedustajasi tekee? Mistä sinä puhut aamulla? Minne sinä menet ja miten menet? Jos voisit valita, minkä roolin sinä jälleenrakennuksesa ottaisit? Johtaja, viestijä, rakentaja, säästäjä, yrittäjä? Miten juuri sinun taitosi ja tunnusomaiset vahvuutesi saataisiin käyttöön? Oletko luova, oletko motivaattori, oletko viestijä, oletko yhteisyyden rakentaja, oletko käsillätekijä, oletko ajattelutaituri? Luovasti ajatellen kaikille taidoille löytyy paikka jälleenrakentamisessa.

  Pienet askeleet ovat myös osa ratkaisukeskeisyyttä. Jokainen muutos alkaa pienin askelin. Systeemisyys varmistaa kuitenkin, että pieni muutos voi kertautua yllättävin tavoin. Siksi juuri pienissä askelissa on mullistavaa voimaa.

  Ratkaisukeskeisiä kysymyksiä jälleenrakennukseen liittyen:

  Mitä sinä tahtoisit elämässäsi lisää (aikaa, rahaa, läheisyyttä, rakkautta, mainetta, työtä, mielekkyyttä, merkitystä…) – Miten voisit saada sitä osallistumalla ekologiseen jälleenrakennukseen?

  Missä sinä olet hyvä? Mikä on tunnusomainen vahvuutesi, josta saat elämänvoimaa arkeesi? (oleko hyvä myyjä, kokki, taksikuski, markkinointipomo, laulunkirjoittaja, maanviljelijä, remontoija…) Miten voisit käyttää sitä mitä osaat rakentamaan ekologista kestävyyttä? Tai miten voisit jopa toteuttaa unelmasi sen parissa?

  Mitä sinä teet ekologisen jälleenrakennuksen aikakautena?

  Mitä sinä myyt?

  Mitä ostat?

   

  Minkä keskustelun aloitat perheessäsi tai työpaikallasi tänään?

  Mikä olisi pienin muutos, jolla olisi suurin vaikutus?

  Mikä on ensimmäinen askeleesi tänään?

  Tee yhteistyötä kanssani:

  Tarjoan maksutta ratkaisukeskeistä valmennus-, työnohjaus- ja fasilitointiosaamistani hankkeisiin, jotka edistävät ekologista jälleenrakennusta eli uudenlaisia kestäviä rakentamisen, liikkumisen, elämisen, työntekemisen tai liiketoiminnan tapoja organisaatioissa tai yhteisöissä. Voin olla apuna kiteyttämässä visiota, vahvuuksia ja viestintää, auttamassa luovaa innovointia sekä poistamassa henkisiä esteitä sille, että uudet innovaatiot pääsevät esille. Työni tapahtuu paikanpäällä valmennuksellisissa tilaisuuksissa, eli en osallistu työn edelleenviemiseen ja prosessiin pidemmin. Varaan tähän työhön vuonna 2019 2 päivää kuukaudesta. Pidätän oikeuden valita hankkeet, joihin osallistun sen perusteella, missä koen oikeasti voivani olla avuksi. Saa jakaa. Yhteydenotot info@positiveplanet.eu.

  ystävällisin terveisin

  Taina Laane