• Antoine Saint Exuperyn kirjassa Pikku prinssi sanotaan: ”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.” Juuri ilmestynyt kirjamme Näe sydämellä – luo arvostava yhteys lapseen pohtii juuri sitä, mitä asioita sydämellä voi nähdä paremmin, kun kohtaamme lapsen? Miksi sydän näkee enemmän kuin silmät? Miksi sydän arvostaa, mutta pää arvottaa?

  Sydämellä näkeminen on taitoa nähdä ennakkoluulojen taakse, sen taakse mitä sanotaan ääneen.

  Se on taitoa nähdä se, mitä toinen ihminen oikeasti yrittää kertoa, mitä hän mahdollisesti tarvitsee. Kun oikein tarkasti sydämellä katsoo niin voi nähdä, että meillä kaikilla on syvimmillään hyvin samanlaisia tarpeita: olla hyvä, osaava, hyväksytty, pidetty. Sydämellä näkeminen on siis sitä, että voimme nähdä aina lapsen hyvänä, mitä tahansa hän tekee. Voimme nähdä ilmikielen taakse. Voimme nähdä tarpeet; lapsella on siellä syvällä tarve oppia, osata, olla ilo aikuiselle, olla osa ryhmää, olla rakastettu. Jos me voimme nähdä sen, niin voimme etsiä tietä yhteistyöhön haastavimmassakin tilanteessa. Haastava käytös on lapsen tapa etsiä tietä takaisin yhteyteen. Joskus tarvitsemme paljon aikaa löytääksemme tien lapsen luo ja ymmärtääksemme mistä on kysymys, mutta lapsi vaistoaa sen, että yritämme ja pistämme ennakkokäsityksemme ja tahtomme hallita tilannetta hetkeksi sivuun. Olemme läsnä, kuuntelemme, kysymme.

  Me emme ole aina käytöksestä tai ehkä lapsen haaveistakaan samaa mieltä, mutta me voimme aina arvostaa sitä tarvetta, mikä lapsella taustalla on. Kun me osoitamme arvostusta lapsen tarpeille ja toiveille, hän vastaa. Hänestä ei tule tottelevaa marionettia, mutta hän on kuulolla, hän luottaa aikuiseen ja tahtoo tehdä aikuisen kanssa aitoa yhteistyötä. Lapsi voi kokea itsensä arvokkaaksi ja hyväksi. Aikuinen kuitenkin aina vastaa yhteyden rakentamisesta. Aikuisella täytyy olla voimaa ja taitoa lainattavaksi silloin, kun se lapselta on lopusssa.

  Näe sydämellä -kirja pohtii myös sitä, mitä aikuinen tarvitsee sydämellä näkemiseen. Aikuinen ei voi antaa tyhjästä. Ennenkuin yhteiskunnassa lapset voivat voida hyvin, aikuisten pitää myös voida hyvin. Aikuinen tarvitsee ihan samoja asioita kuin lapsikin, vaikka hän usein pystyy hetkeksi pidempään pistämään nämä tarpeet syrjään. Aikuisella on samat syvät tarpeet: osata, olla hyväksytty, olla osa porukkaa. Jos katsoo tarkkaan, niin me jokainen olemme täällä etsimässä hyväksyntää ja rakkautta. Aikuinen tarvitsee kannustusta, kiitosta, hyväksyntää ja lepoa sekä apua ja ohjausta kiperässä paikassa. Aikuinen tarvitsee sitä kokemusta, että hän on hyvä ja riittävä omana itsenään ja hänellä on oma paikkansa maailmassa. Siksi Näe sydämellä -kirjassa pohditaan myös sitä, mitä aikuinen tarvitsee voidakseen olla läsnä arjessa lapsen tunteille ja tarpeille ja voidakseen hänkin kokea iloa arjen hetkissä. Kirja sisältää ratkaisukeskeisen menetelmän ja positiivisen psykologian sovelluksia avuksi arjen keskelle.

  Tutustu lisää Näe sydämellä -kirjaan:

  ♥ Tilaa omasi: www.kirsiconsulting.com/julkaisut.
  ♥ Tule mukaan avoimeen luentotilaisuuteen 10.5.

  Kirsi Saukkola, Taina Laane: Näe sydämellä – luo arvostava yhteys lapseen (KirsiConsulting 2017)