TAINA LAANE

5 asiaa, jotka netti varastaa

syys
28

 

Laptop, tablet , smartphone and coffee cup with financial documents on wooden table

Unelmointi

Älypuhelimien aikakaudella unelmointi ilman selaamista on harvinaisuus. Emme ehdi kehitellä toiveitamme ja unelmiamme, jos yritämme metsästää pikavastauksia googlesta, deittipalvelusta… Sen sijaan, että miettisimme, millainen olisi unelmien matka, talo, auto tai aviomies etsimme ehdokasta innokkaasti tai välillä epätoivoisesti verkon uumenista.

Näin mahdollisuutemme ymmärtää, mitä todella tarvitsemme, vähenee. Sopeutamme itsemme tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja se mitä oikesti tarvitsisimme jää hämärän peittoon. Unelmat ja ihanteet, joita kehitetään keskustellen, piirtäen, kirjoittaen, unia nähden ovat tärkeitä – ne antavat vihjeitä siitä, keitä olemme ja mitä syvästi kaipaamme!

Läheisyys

Kokenut koulukuraattori sanoi hiljattain koulutuspäivässäni, että lapset ovat yksinäisiä, sillä älypuhelin on vienyt heiltä vanhemmat. Samasta puhuvat lukuisat vuorovaikutustyön ammattilaiset ja huolestuneet kansalaiset. Some-aika tarkoittaa monelle menetettyä läheisyyttä ja läsnäoloa.

Pitkästyminen

Ei ole sattumaa, miksi taiteilijat usein hakeutuvat yksinäisyyteen ja käyttävät – näennäisesti – aikaa makailuun ja tuijotteluun. Pitkästyminen on luovaa joutilaisuutta ja se on avainasemassa uusien ajatusten, oivallusten ja keksintöjen tuottamisessa. Nykyihminen saa luovat ajatuksensa tutkimusten mukaan usein suihkussa – se lienee ainoita paikkoja, joihin älypuhelin ei pääse mukaan. Sen sijaan bussin odottelu, junamatka, metsässä vaeltelu ja puistonpenkillä istuskelu keskellä päivää ilman kännykän selaamista ovat katoamassa olevaa kansanperinnettä.

Seksi

Myös seksielämä vaatii joutilasta olemista, ajatusten kehittelyä, fantasiointia, kaipaamista – ja ennen kaikkea henkistä läheisyyttä. Ei ole pakko puhua, mutta on jos aikoo harrastaa (hyvää) seksiä, on oltava toiselle läsnä – katsottava, kuultava, koskettava, nostettava katseensa puhelimesta kohti toisen ihmisen kasvoja, silmiä, vartaloa. Ei ole sattumaa, että juuri lomien aikana ihmiset rakastelevat, koska siihen on aikaa ja mahdollisuus. Entä arkena? Onko kännykkä korvannut petikaverisi?

Kokonaisuudet

Kirja on rajallinen kokonaisuus, jäsentynyt lukujen, kappaleiden, lauseiden jatkumo. Kirjaa kirjoittaessaan kirjailija on joutunut ajattelemaan, usein pitkään, tekemään rajauksia ja valintoja. Hän kertoo sinulle näkökulman, johon voit – ja joudut – lukiessasi paneutumaan. Kun olet valinnut käteesi kirjan, olet myös valinnut luottaa kirjoittajaan, kulkea hänen kanssaan tarinan alusta loppuun asti. Sinulla on aikaa muodostaa omaa kantaasi. Mutta kun eksyt nettiin etsimään tietoa, löydät kymmeniä erilaisia linkkejä, jotka vievät sinut aina eteenpäin. Todellisuudessa ne voivat viedä sinut umpikujaan, ajatusten sekasortoon, mihin tahansa ja kenen tahansa luo. Todennäköisesti ajattelusi on asiasta on yhä hajanaisempaa, et tiedä keneen enää luotat tai mistä suuremmasta asiassa onkaan kysymys. Löydät ehkä vastauksen tiettyyn kysymykseen, mutta et siihen, mihin se liittyy.

Arki ja suhteet , , , Kommentit pois päältä artikkelissa 5 asiaa, jotka netti varastaa

Comments

Comments are closed.