• Onko harmaassasi sävyjä?

  Tänään harmaa on maiseman hallitseva väri, kuten on ollut jo pitkään. Jos katsoo nopeasti ja kiireen kera, kaikki näyttää samanlaiselta, teräksensynkältä ja liikkumattomalta. Jos kuitenkin suostuu hidastamaan hetkeksi ja katsomaan harmaan eri sävyjä, voi nähdä enemmän. Voit nähdä vivahteet valkoisesta mustaan saakka, myös sen, miten harmaaseen yllättäen sekoittuukin hieman punaista, hieman sinistä, hieman purppuraa. Huomaa ainakin viisi eri harmaan sävyä. Miten olosi muuttuu, kun katsot sävyjä synkkyyden näkemisen sijaan? Vain havainnoiden, ilman arvottamista. Anna katseesi liikkua hitaasti ja nähdä harmaan kirjo kuin se olisi liukuvaa väriä maisemassa.

  Jos synkkyydessäkin on sävynsä tässä iltapäivässä, ehkä sävykkyys on totta elämässä muutenkin. Tunteet ovat täynnä sävyjä, kun katsomme niitä hieman etäämmältä. Suru voi olla melankoliaa, haikeutta, kaipausta, luopumista, kylmyyttä, yksinäisyyttä, mutta siihen voi kietoutua myös lempeyttä, rakkautta, jopa intohimoa. Viha, ärtymys ja turhautuminen kätkevät sisäänsä jonkin unelman, vaikka tahdon kokea yhteyttä, turvaa tai rauhaa. Kiitollisuuteen voi sekoittua koko historian kirjo - sitä voi tuntea kaikesta mitä on saanut, myös siitä, mikä on ollut vaikeaa ja haastavaa. Ilman elämän kokonaisuutta ei olisi tätä hetkeä ja sinua olemassa juuri sellaisena kuin nyt olet. Tunteita voi katsoa arvostelematta, nostamatta toista toisen ylitse.

  Vain mieli on mustavalkoinen, se luokittelee hyvää, pahaa, rumaa ja kaunista. Mitä kiireempi meillä on, sitä mustavalkoisemmin usein suhtaudumme elämään. Kun tuomitsemme muita, samalla tuomitsemme itseämme ja omaa toimintaamme. On vaikea nähdä omaa tai muiden inhimillisyyttä. Mustavalkoisuudesta pääsee hidastaen, hellittäen, lempeästi ja tarkkaavaisesti maailmaa katsoen.

  Todellisuus on äärettömän sävykäs ja moniulotteinen ja sen voi tavoittaa vain silloin, kun ei arvostele tai ajattele vaan hetkeksi vain on, ilman ajatuksia, pistäen persoonan odotukset ja toiveet syrjään. Silloin saattaa huomata, miten harmaassa iltapäivässä kaikki on hienovaraisten sävyjen tanssia, tavallinen pihamaa on täynnä elävyyttä ja väreilyä.

  Onko harmaassasi sävyjä tänään? Jos, niin saattaa olla, että olet ollut hetken ajan läsnä.

  Teksti: Taina Laane